Hemfinanser

Att få ihop sina hemfinanser är inte alltid det allra enklaste. Allt beroende på livssituation och konsumtionsmönster givetvis. Vissa har det här med ekonomiskt kunnande i blodet sedan födsel eller modersmjölken om man så vill. Detta medan andra inte för något världen kommer att ha en krona kvar på bankkontot den sista dagen innan löning.

Det finns en del faktorer man bör ha koll på när man ska hålla ordning på sin ekonomi, och en hel del fällor att gå i. Om du är eller har varit i en ekonomisk situation där du inte har speciellt mycket kontanta medel så vet du vad jag talar om. Här kommer i alla fall några tips på hur du kan bygga en stadig ekonomi och samtidigt kunna unna dig något extra lite då och då, fastän du inte håvar in några jättesummor.

Ponera att du är har en inkomst på 10 000 efter skatt och en hyra som för enkelhetens skull inkluderar vatten, el och bredband. Summan är 5000. Då återstår alltså ytterligare 5000 att leva på under månaden. Ingen stor summa alls egentligen. Men såhär kan du klara det.

Först en budget:

  • Livsmedel: 1500:-
  • Transport: 500:-
  • Telefon och TV-kostnad: 500:-
  • Kläder: Mellan 0 och 600:-
  • Nöje: 500:-
  • Försäkringar: 400:-

Summa: 4000:-

Det innebär alltså att det återstår 1000 kronor ändå. Med dessa 1000 kronor kan man givetvis välja att göra vad helst man vill. Kanske vill man plussa på någon kategori, kanske bor man någonstans där ens hyra är lite högre, kanske vill man helt enkelt lägga mer på nöje. Men klarar man denna budget så är ett vettigt förslag att spara undan så stor summa som möjligt, säg åtminstone 500 kronor. Då har man dels en buffert varje månad och dels ett sparande som gör att man har råd att betala om man får en oväntad kostnad eller om det är något speciellt man vill göra eller köpa. Kanske vill man till exempel på sommaren göra något kul, och då behöver man säkerligen mer än de 1000 kronorna man har till förfogande per månad.