Budgetera för att flytta hemifrån

Att fly nästet är något alla måste göra tids nog men kostnaderna kan bli höga så det krävs noggrann planering för att få det att gå ihop för gemene man.

glad kvinna flyttar

Levnadskostnad

Den stora kostnaden av att bo själv i jämförelse med att bo hemma hos sina föräldrar kommer egentligen i två grupper. Först och främst så ökar månadskostnaden då man dels måste betala hyra men även hela avgifterna för till exempel bredband. En kostnad som tidigare kunde delas mellan alla i hushållet. Konsumentverket beräknar att månadskostnaderna ökar med runt 4150 kr om man redan innan betalade en rättvis kostnad i hushållet.

Möblera ditt nya hem

Utöver en ökad levnadskostnad så tillkommer också stora kostnader vid själva inflyttningen. Då man ej bott själv tidigare saknar man oftast de flesta möbler och husgeråd som man behöver för att klara vardagen. Om man inte har någonting innan så räknar konsumentverket att det kostar nästan 28 000 kr att köpa in allt man kan behöva. Den största posten är allt som behövs till vardagsrummet. Att köpa alla möbler och den elektronik som behövs för det beräknas kosta 16 000 kr. Tänk på att allt detta är beräknad vid köp av billigaste möjliga alternativet. Om man väljer att köpa lite dyrare saker ökar den totala summan snabbt.

Som tur var har man oftast i alla fall ett antal av sakerna redan. Kanske har du en tv och säng? Då kan man räkna bort ett par tusen som man annars skulle behövt spendera. Allt behöver inte heller köpas samtidigt, att vänta ett tag med att köpa större möbler kan göra så att du får en klarare uppfattning av dina behov samt vad som skulle passa in i lägenheten. Ett sista sätt att spara lite pengar är att köpa mycket saker begagnat. Secondhandbutiker kan ofta ha många föremål och möbler som kostar en minimal del av dess nypris och är perfekt för dig som precis flyttat hemifrån.